WARDROBE BASICS EVERY WOMAN SHOULD OWN

Tak muat nak tutup almari sebab baju banyak sangat? Ha, apa kata korang try declutter wardrobe korang tu ala ala Marie Kondo. Sambil tu, cuba tengok sama ada korang tak basic pieces dalam almari korang? Basic pieces adalah penting dan they act as the foundation for your entire style. Tanpa foundation yang kukuh, macam mana kita nak bina kita punya personal fashion style kan? Macam nak bina rumah, kena ada tiang yang stabil dulu baru boleh buat bumbung kan haa gituuu. Jadi, teruskan membaca untuk ketahui dengan lebih lanjut apa basic pieces yang korang perlu ada.

Image from Zalora Malaysia

1. JEANS

Ketika memilih Jeans, pastikan fabric dia adalah 100% cotton (fabric denim yang sangat stiff akan tahan lebih lama dan tak mudah terlerai) ataupun cari yang 95% cotton dan 5% spandex untuk korang yang prefer a little bit of stretch to their jeans. Kalau boleh jangan pilih yang above 5% spandex sebab nanti jeans korang tu akan cepat koyak. Untuk panjang Jeans pulak, jangan pilih yang terlalu panjang sampai cecah tapak kaki dan jangan pilih yang terlalu pendek paras atas buku lali. The ideal length is the length of your ankle, bukan atas buku lali, bukan bawah buku lali, yang tepat tepat je match your ankle. Kalau panjang sangat, ia akan membuatkan anda nampak tak kemas dan tak terurus. Kalau pendek sangat, senteng lah jadinya. When trying out jeans in the store, make sure it’s comfortable for you to walk in and sit in. The cutting is up to you and what you like; straight cut, boot cut, try them on and see what you prefer.

Image by SofeaRose; Essential Wear Pleated Skirt in Senrose

2. MAXI SKIRT

If you don’t really like to wear jeans, try opt for a maxi skirt. Find a skirt that has a little bit of weight to it so korang tak perlu takut kalau ditiup angin. Dan kalau nak dapatkan faux A-Line, cari skirt yang agak panjang dan bila korang pusing tu, skirt tu flare up at a pretty wide radius. A-Line skirt ni akan menampakkan kita slim di bahagian pinggang, haaa siapa je tak nak slim kan?

Image from The Fashion Tamer

3.  SELUAR SLACKS HITAM

Bagi mereka yang dah berkerjaya, amatlah penting seluar slacks ni ye kerana ianya nampak sangat profesional dan elegant. The perfect length for a pair of black slacks is again, ankle length, but this time, cari yang menutup buku lali. Jangan pilih seluar slack yang terlalu panjang sampai kena lipat hujung seluar tu sebab nanti hilang lah appearance professionalism tu.

Image from Fashion Jackson

4. BLAZER HITAM

Blazer hitam ni can give you instant confidence boost, haa power tak? Kalau nak pilih blazer tu, make sure the blazer fits your shoulders snuggly. Not oversized and not too tight. Cutting lengan tu is up to your preferences; some like full arm length, other like a rolled sleeve situation. Blazer hitam ni sangat versatile sebab korang boleh dress it up (full formal wear with black slacks) atau korang boleh dress it down (casual formal wear with denim jeans and a graphic t-shirt underneath, perfect for a lady boss). 

Image from Target

5. BUTTON DOWN BLOUSE or COLLARED SHIRT

Preferably, find one that is not sheer sebab kebanyakan button downs memang see-through. Tapi jangan risau if you can’t find one that isn’t sheer, you just have to go the extra mile and wear an inner shirt underneath. Again, cari button downs that fits you perfectly; tak terlalu longgar dan tak terlalu ketat. The magic behind clothes that fit you perfectly is that it looks tailored and expensive and it’s going to make you look more put together. Kalau boleh cari plain button down yang berwarna hitam atau putih, or if you prefer to have a printed button down, cari yang design nya minimal sahaja. Remember that this is a basic fashion item, so it has to be versatile and sesuai dengan apa sahaja yang kita match kan.

Image by SofeaRose; Carissa Grace Square Scarf

6. SCARVES

A scarf can make or break your whole outfit, so this is a very important point. Kalau korang pakai baju printed, you have to pair it with a plain scarf. Pakai tudung yang sama dengan warna baju for a cohesive look or choose a colour yang berjiran dengan warna baju kita tu for a subtle contrasting look. But if you really want to look well-styled, printed scarves are the way to go. Best paired with a plain top untuk pastikan the design of the scarf to take the spotlight. If you wear a printed scarf to an interview, or a date, or just running errands, the statement that you’re making with your style is “I’m confident and bold.” So, kalau korang nak nampak confident, incorporate printed scarves into your daily look. Whether it be a square scarf, a long shawl, or instant scarves, that depends on your preference.

Image from Office UK

7. NUDE BLOCK HEELS

Sesuai untuk dipakai bila korang tak tau nak pakai kasut apa tapi korang tak nak pakai the same boring shoes that you always wear. Pilih lah warna nude yang neutral sebab senang sangat nak match dengan apa apa outfit, but also find one that blends into your skin tone to make your legs look more elongated. Ideally, a 1-inch or 2-inch heels is the perfect length because it will give you some height but korang still boleh berjalan dengan selesa, unlike heels yang 5-inci tu kan.

So, those are 7 fashion items that every woman must own in their wardrobe. Kalau dah ada 7 item ni, senang lah nak match dengan essential or statement pieces yang lain. When you go shopping nanti, jangan lupa patuhi SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan ya. Shopping shopping jugak, social distancing jangan lupa! #KitaJagaKita

P/S: Psst, jangan lupa dapatkan Carissa Grace series, best seller untuk range Premium Cotton Voile. www.wasap.my/0196350464/CarissaGrace

Image by SofeaRose: Carissa Grace collection in code ‘Admire Blue’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *